Docenten
Uitgangspunt TSOU CHIN
Zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van kracht en conditie als het op een gevecht aankomt
Het uitgangspunt van Tsou Chin is om in een gevecht zo weinig mogelijk afhankelijk te zijn van kracht en conditie. Het gaat erom dat je bewust bent van jezelf, open staat voor nieuwe oplossingen en mogelijkheden, en dat het doel niet is om te winnen, maar juist om niet te verliezen. Als je doel is om te winnen, betekent dit dat je actief hiernaar moet streven. Als je alleen maar hoeft te zorgen dat je niet verliest, bespaar je energie en houdt je emoties, gevoelens en oplossingen dichter bij jezelf.
Dit uit zich ook in technieken: het is geen winst om iemand te beschadigen, alleen zorgen dat jij niet beschadigd wordt. Stoten, trappen, weringen enz. hoeven niet per sé zo hard mogelijk, een stoot hoeft niet beslist met een gedraaide vuist. Alles wat werkt om niet te verliezen is te gebruiken bij Tsou Chin. Tsou Chin werkt niet met ‘hokjes’, geen techniek nummer 1 t/m 10 voor een gele band. Door samen te oefenen en te experimenteren met basistechnieken en bewegingen ontstaan praktische technieken en strategieën en ontstaat er kennis hoe jij het beste kunt handelen in confrontaties. Dit wil niet zeggen dat je geen geweld toepast, maar dit is altijd zo gepast mogelijk en doordat we geen ‘hokjes’ gebruiken is het aantal technieken fascinerend en kies je uiteindelijk wat bij jou past.
Als het op een gevecht aankomt, kan het lijken alsof kracht en conditie de belangrijkste factoren zijn voor het bepalen van wie er zal winnen. Maar in werkelijkheid kan het zijn dat zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van kracht en conditie juist het voordeel geeft. Door te leren voelen en gebruik te maken van innerlijke kracht, kun je jezelf beter voorbereiden op wat er gebeurt in een gevecht en kun je efficiënter reageren op de situatie.
Voelen en innerlijke kracht zijn belangrijke aspecten van vechtsporten en zelfverdedigingssystemen. Door te leren luisteren naar je lichaam en te vertrouwen op je innerlijke kracht, kun je beter reageren op wat er gebeurt in een gevecht. Dit kan helpen om je te concentreren en te reageren op een manier die het beste bij de situatie past.
Het ontwikkelen van voelen en innerlijke kracht kan ook helpen om emoties te beheersen en stress te verminderen, wat kan helpen om agressie en geweld te voorkomen. Door te leren omgaan met emoties op een gezonde manier, kun je leren om conflicten op een gezonde manier op te lossen en om agressief gedrag te vermijden.
Om voelen en innerlijke kracht te ontwikkelen, is het belangrijk om regelmatig te oefenen en te mediteren. Het kan ook helpen om te werken aan emotionele intelligentie en om te leren hoe je je emoties op een gezonde manier kunt uiten. Als je deze vaardigheden ontwikkelt, zul je beter voorbereid zijn op een gevecht en kun je ook efficiënter vechten, wat betekent dat je minder afhankelijk bent van kracht en conditie.
Filosofie en Uitvoering
Filosofie en uitvoering van technieken op de innerlijke Chinese manier
Het uitgangspunt van de innerlijke Chinese manier voor wat betreft filosofie en uitvoering van technieken is een concept dat voorkomt in verschillende traditionele Chinese vechtkunsten en zelfverdedigingssystemen, zoals tai chi, xing yi en bagua. Het betekent dat er nadruk wordt gelegd op het ontwikkelen van innerlijke kracht en het bewust worden van chi, of levensenergie.
Dit concept staat vaak in contrast met andere benaderingen van vechtsporten en zelfverdediging, die meer gericht zijn op het gebruik van fysieke kracht en conditie. In plaats daarvan geloven aanhangers van de innerlijke Chinese manier dat het bewust worden van en werken met chi kan helpen om mentale en emotionele balans te behouden en om fysieke vaardigheden te ontwikkelen.
De innerlijke Chinese manier wordt vaak gezien als een holistische benadering van vechtsporten en zelfverdediging, die ook rekening houdt met emoties, mentale sterkte en het algehele welzijn. Het is een manier om te leren omgaan met emoties en stress op een gezonde manier en om zichzelf en anderen te beschermen.
Een innerlijke gevechtkunst kenmerkt zich doordat men ervan uitgaat dat het zachte wint van het harde en het meegaande van het starre. Dit betekent dat in plaats van te vertrouwen op fysieke kracht en conditie om te winnen in een gevecht, men vertrouwt op het ontwikkelen van innerlijke kracht en het bewust worden van chi, of levensenergie. Dit kan helpen om mentale en emotionele balans te behouden en om fysieke vaardigheden te ontwikkelen.
Tijdens het trainen is het belangrijk om op zoek te gaan naar een neutraal of nul moment in je lichaam, waarbij je volledig bewust bent van je interne en externe omgeving. Dit moment kan worden gebruikt om te reageren op wat er om je heen gebeurt en om de juiste strategie te kiezen om in een gevecht te gebruiken. Door te leren om te gaan met dit nul moment, kun je leren om efficiënter en effectiever te reageren op agressie en geweld, en om jezelf te beschermen zonder dat je veel kracht hoeft te gebruiken.
Een innerlijke gevechtkunst benadrukt het belang van het nemen van jezelf als basis. Dit betekent dat je leert om te vertrouwen op de mogelijkheden die je in jezelf hebt en om deze te maximaliseren. Door mensen te leren ontspannen en vanuit deze ontspanning te bewegen op een manier die zij als prettig ervaren, kunnen ze leren om zichzelf beter te kennen.
Tijdens het ontspannen leer je om alle overbodige gedachten en gevoelens te herkennen en los te laten, zodat zoveel mogelijk van je pure "wezen" zichtbaar wordt voor jezelf. Dit kan helpen om mentale en emotionele balans te behouden en om fysieke vaardigheden te ontwikkelen.
In combinatie met veel voorbeelden van hoe te bewegen in het gevecht, alleen of met een partner, leer je een hoogstaande vechtkunst die ontwikkeld is door jezelf te laten kiezen wat het beste bij je persoonlijkheid en mogelijkheden past. Dit is wat een innerlijke stijl kenmerkt.
Tsou Chin Locatie en contactgegevens:
- +31(6) 46 73 32 77
- tsouchinlwd@gmail.com
- Ursus 24/7 Soldatendijkje 6, 8924 JM Leeuwarden
Openingstijden:
Beginners
Vrijdagavond 19:00 uur - 20:00 uur
Gevorderden
Vrijdagavond 20:00 uur - 21:30 uur